dilluns, 6 d’octubre del 2008

Característiques del Romanticisme i Realisme

ROMANTICISME:

- L'artista romàntic sent una gran insatisfacció del món al que envolta, això li fa adoptar una actitud de rebeldia i evasió.
- Aquest desig d'escapar de la realitat li fa deixar-se emportar per la imaginació fins a móns desconeguts i llunyans: la Edat Mitjana, els països orientals, el sobrenatural, els somnis, etc.
- La naturalesa proporciona una manera d'escapar-se del món quotidià, en ella troven un reflex dels seus sentiments atormentats i insatisfactoris. La naturalesa es converteix en el confident de l'autor, que descriu a les seves obres una paisatges estranys, tristos, melancólics, etc.: tempestes al mar, boscos inaccessibles, cementiris, ruïnes, escenes nocturnes...
- L'artista, de vegades, parla dels seus sentiments o els retrata als seus personatges, que sovint són estranys, que se senten incompresos, aïllats de la societat, insatisfets amb el seu voltant, etc.


REALISME:

- Eliminació de tots els aspectes subjectius, fets fantàstics o sentiments que s'allunyen de la realitat.
- Anàlisis rigorosos de la realitat. L' escriptor ens ofereix en retrat del que observava.
- Els problemes de la existència humana, componen el tema fundamental de la novel·la realista, aquesta és la conseqüència del gran interès per la descripció del caràcter, temperament i conducta dels personatges.
- Sorgeix un tipus de novel·la on s'analitzen minuciosament les motivacions dels personatges i les costums.
- El novel·lista denuncia els efectes i mals que afecten a la societat ofereix al lector solucions per detenir-ho. Cada autor, segons les seves idees, mostra el que per a ell es un mal per a la societat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies Irene. Molt útil aquest article ;-)